Etäkuntoutus on menetelmiltään vastaavaa kuin lähikäynnein tapahtuva kuntoutus. Kuntoutuksen taitoharjoittelu toteutetaan verkon välityksellä jaettavilla harjoitteilla ja kuntoutusohjelmilla, tämä mahdollistaa myös tehtävien pelillistämisen keskittymisen tueksi. Usein lasten etäkuntoutuksessa tavoitteena on lukitaitojen, luetun ymmärtämisen tai kielleisten taitojen vahvistaminen, mutta myös muut tavoitteet ovat mahdollisia.
Kuntoutus voidaan järjestää etäkuntoutuksena joko hoidollisista syistä (siirtymien aiheuttama kuormitus, keksittymisen tukeminen, liikkumiseen liittyvät rajoitteet) tai alueellisen ja sosiaalisen tasa-arvoisuuden vuoksi (omalla alueella ei ole tarjolla lähikuntoutusta, asiakkaalla ja perheellä ei ole mahdollisuutta matkustaa viikottain paikalle). Etäkuntouksessa kuntoutuskäynti on tietokoneen/mobiililaitteen välityksellä käyty reaaliaikainen tapaaminen. Etäkuntoutus edellyttää, että asiakkaalla on riittävästi taitoja osallistua etäkäynneille (kykenee keskittymään tietokoneen ääreen) ja että asiakkaalla on verkkoyhteydellä varustettu laite (esimerkiksi tietokone/kannettava tietokone tai tablettitietokone) ja lisälaitteina kuulokkeet, hiiri ja tarvittaessa web-kamera.
Asiakkaalla tulee olla käytössään etäkuntoutuksen aikana rauhallinen, yksityisyydensuojan huomioiva tila. Etäkuntoutuksessa käytetään maksutonta etäyhteyttä (Zoom) ja osallistuminen onnistuu selaimen kautta suurimmalla osalla koneista.
Pienemmän lapsiasiakkaan vanhempi tai muu turvallinen aikuinen (opettaja, luokka-avustaja) on kuntoutuksen aikaan lähistöllä/saatavilla, mikäli tulee verkkoyhteydessä tulee tekninen ongelma tai ilmenee muuta tarvetta aikuisen tuelle. Yksityisyydensuojan tulee toteutua ja turvallisen aikuisen lähettyvillä olo järjestää kuntoutuksen toteutuessa myös kouluympäristössä.